FAQ

If I go for help, does it mean there is something wrong with me?
Er jeg normal – eller er der noget galt med mig?

Stiller du også dig selv dette spørgsmål? Og kan du nogen gange ligge vågen om natten og være opfyldt af tanker om, at der er noget galt med dig? Kan sådanne bekymrende tanker forhindre dig i at tage til en fest, en familiemiddag eller søge ind på lige præcis den uddannelse, som du ønsker?

Jeg har ikke tal på, hvor ofte jeg er blevet spurgt af min klient, om det vedkommende tænker, føler eller oplever er normalt? Eller hørt udsagn som “det er heller ikke normalt”. “Jeg vil bare gerne være lige så normal, eller almindelig, som de andre”. “Jeg vil bare gerne føre en normal hverdag”…. eller den klassiske… “der er noget galt med mig!”.

Jeg tror ikke, at der er ret mange, som undgår at spørge sig selv, og andre, om “de er normale” eller om der er noget galt med dem. Men hvis det spørgsmål er mere reglen end undtagelsen, så risikerer vi, at vores bekymring om hvorvidt vi er normale spænder ben for vores personlige udvikling. Vi kan ikke bevæge os fremad på vores egen sti, da vi bliver for optaget af andres sti.

Vi er alle unikke og vi skal ikke alle det samme. Vi har forskellig baggrunde og har bagage med os, som vi har samlet gennem livet. De fleste har en skør familiehistorier eller to bag sig. Hvem bestemmer, hvad der er normalt eller ej? Der er værdier i samfundet, som vi forsøger at følge så godt som muligt. Vi definerer os ud fra gruppens normer – herunder Janteloven. Vi har en ide om, hvem vi er, hvem vi gerne vil være og forsøger at arbejde hen imod det.

Når det kommer til dig og dit følelsesliv og hvad der er rigtig og forkert for dig, – så du kan trives i DIT liv, hvem bestemmer så, hvad der er normalt? Eller hvad der er rigtig og forkert, – for det er vel egentlig det, man spørger sig selv og andre om.

I stedet for at spørge dig selv, hvorvidt det du tænker, føler og gør er normalt, så skal du måske i stedet for stille dig selv spørgsmål som “hvad ønsker jeg mig af livet? hvad er mine værdier, mine styrker og mine begrænsninger?”. “Hvilken person ønsker jeg at bevæge mig hen i mod at være?”. “Hvad giver mening for mig og for mit liv?”. “Hvad vil jeg gerne huskes for?”. “

Tro det eller ej, men oftere end du tror, er du faktisk ok, lige som du er lige nu. Med de tanker og følelser som du har.

Isn’t it better for me to solve my own problems?
Bliver jeg lykkeligere af terapi? Eller skal jeg blot hjælpe mig selv, så godt det er muligt?

Stresscoaching, individuel terapi, parterapi, familieterapi og sorggrupper – vi går i terapi som aldrig før. Men virker det? Hvordan vælger man den rigtige terapiform, og hvor længe skal man vente på at få det bedre?

Vi kan alle lave en gør det selv terapi form, men at have en sparingspartner er en væsentlig del af at få det bedre med sig selv, uanset hvad man mentalt er kørt fast i.

Den gode nyhed er: Terapi virker. Så glem alle skrækhistorier, du har hørt, om folk, der går til psykolog i årevis uden at få noget ud af det, eller om en omgang navlepilleri, der ender i konflikter med venner og familie, fordi den, der går i terapi, pludselig skal sige fra. Hele tiden. Markant.

Når man kender roden til sin adfærd, kan man begynde at ændre den og forme livet mere på sine egne præmisser i stedet for på andres. Helt populært kan man sige, at „det, man kan lære, kan man også af-lære igen”. Men rent terapeutisk skal tre forudsætninger være på plads, for at det kan lykkes: Du skal finde den rigtige terapeut, du skal være parat til at lave det „hårde” arbejde, og så skal kemien være rigtig.

Will anyone be told I have come to DT?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Why do people consider using therapy?

I sidste ende er det et spørgsmål, som du selv må besvare. Samtidig er det et spørgsmål, hvortil der findes flere gode svar. Der kan nemlig være mange forskellige grunde til at gå i terapi. Mange grunde til at opsøge og betale et andet menneske for hjælp til at finde vej i livet.

Selv om spørgsmålet må besvares af den enkelte, har mennesker, der opsøger terapi, flere ting til fælles. De er først og fremmest modige. Det kræver mod at dele sine sjælekvaler og smertefulde erfaringer med et fremmed menneske. Og det skal til for, at terapien kan gavne. Uden mod til at vise dette fremmede menneske tillid og være villig til at dele svære følelser, vil terapien have trænge kår.

Vi opsøger terapi, fordi vi ønsker at føle og handle anderledes. Vi ønsker at blive fri for tanker og handlinger, som volder os pine, og som vi ofte gentager igen og igen – helt imod vores ønske. Vi kommer for at få et ordentligt forhold til os selv og til andre mennesker.

Vi kommer således med håb. Med håb om at finde ro og fred med os selv og med håb om, at selv om vi ikke kan finde vej alene, så kan vi med støtte fra terapeuten.

Og vi gør klogt i at håbe, for vi ved i dag, at psykoterapi virker. Det er dokumenteret i mange videnskabelige undersøgelser. Der er med andre ord ingen grund til ikke at være optimistisk. Langt de fleste får det bedre!

What can I expect at my first visit?

Den første samtale er en afgørende del af terapiprocessen. Den lægger grundlaget for terapiforholdet og hjælper både terapeuten og klienten med at forstå hinandens behov og forventninger. Her er en beskrivelse af, hvad der typisk sker under den første psykoterapisession:

  1. Velkomst:

    • Klienten ankommer til terapeutens kontor og bliver normalt mødt af terapeuten eller en receptionist. Målet her er at få skabt en indbydende og tryg atmosfære for at hjælpe dig som klient med at føle dig komfortabel.

  2. Klientoprettelse:

    • Dette gøres ofte af klienten selv, forud for første samtale, men hvis det ikke har været muligt kan vi gøre det sammen under første samtale. Som klient kan du blive bedt om at udfylde papirarbejde, herunder samtykkeformularer, privatlivspolitikker og et eller flere psykometriske spørgeskemaer (som er med til at vurdere progression i forløbet).

  3. Introduktion:

    • Her vil jeg præsenterer mig selv, forklarer den terapeutiske tilgang og reglerne for tavhedspligt omkring vores forløb.

  4. Klientens baggrund og historie:

    • Her vil du ofte blive bedt om en kort beskrivelse af din baggrund, personlige historie og nuværende livssituation. Jeg vil ofte spørge ind til årsagerne til, at du søger terapi, herunder eventuelle specifikke problemer eller bekymringer, som du ønsker at håndtere.

  5. Terapeutiske mål og forventninger:

    • Vi vil sammen drøfte dine mål og forventninger til terapien. Hvad ønsker du skal være anderledes i deres liv og hvordan ville det se ud? Her er også mulighed for at jeg kan informere om terapiprocessen og hvad du kan forvente i kommende sessioner.

  6. Vurdering og evaluering:

    • Jeg vil ofte stille en række spørgsmål for bedre at forstå dine følelsesmæssige, psykologiske og/eller adfærdsmæssige udfordringer. Denne vurdering hjælper mig med at danne en foreløbig forståelse af dine problemer og begynde at udvikle en behandlingsplan.

  7. Spørgsmål og afklaringer:

    • Her opfordres du til at stille spørgsmål om terapiprocessen, den terapeutiske tilgang eller eventuelle bekymringer, du måtte have.

  8. Varighed og hyppighed:

    • Vi drøfter behovet for hyppigheden og varigheden af terapisessionerne. Dette kan variere afhængigt af dine behov og mål.

  9. Afslutning af sessionen:

    • Vi opsummerer sammen de vigtigste punkter, der blev diskuteret under sessionen.

    • Nogle gange er der tid til at jeg kan give indledende indsigt eller mestringsteknikker som du kan arbejde med indtil næste session, andre gange venter vi med dette til anden session.

  10. Planlægning af fremtidige sessioner:

    • Som afslutning på sessionen, og hvis vi begge er enige om at fortsætte terapien, planlægger vi normalt den næste session eller en række sessioner.

Det er vigtigt at bemærke, at den første session kan variere lidt afhængigt af dine specifikke behov. Generelt er den første psykoterapisession en samarbejdende og udforskende proces, der sigter mod at opbygge et terapeutisk alliance og lægge grundlaget for produktive fremtidige sessioner.

What does research show about the effectiveness of therapy?
Bedre chancer for helbredelse med psykoterapi

Det hele er kompliceret.

Men baseret på både forskningsopsummeringer og samtaler med mange fagfolk, kan vi i første omgang drage én overordnet konklusion:

Psykoterapi virker. Der er bred enighed om, at man generelt har større chance for at komme sig eller få det bedre i forbindelse med en psykisk lidelse, hvis man får psykoterapi.

Det er derfor en god idé at søge hjælp, hvis man har det psykisk svært, og der ikke er nogen grund til at stoppe behandling, man føler, man har gavn af.

Gennem psykoterapien findes frem til ressourcer og patienten kan opnå nye perspektiver på handlemuligheder, livssituation m.v., gives nye værktøjer og mestringsstrategier, der gør patienten bedre i stand til at håndtere problemerne, cope med den situation, patienten står i og/eller skabe fornyet mening, positiv forandring og øget trivsel.

Psykologbehandling er en etableret og vigtig del af behandlingen af psykiske lidelser og er en væsentlig del af Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer og anbefalinger for behandlingen af en række psykiske lidelser, herunder angst og depression. Psykologbehandling er desuden et fast element i de pakkeforløb, der gælder i psykiatrien.

I dag ved vi også qua forskningen, at psykoterapi virker. Ser vi på den samlede forskning på området, viser den at psykoterapi overordnet har moderat til stor effekt, hvilket er fuldt ud sammenligneligt med den effekt man får på mange andre sygdomsområder, når man måler på behandling.

Ledende forskere på området har på baggrund af en række metastudier de sidste ti år anslået effekten til moderat til stor.

Overordnet kan man konkludere, at evidensen for at psykoterapi er en effektiv behandlingsform af psykiske lidelser er stærk, og generelt større end i det meste medicinske behandling.

If I begin therapy, how should I try to gain the most from it?
1) del dine følelser med din terapeut

Vi har alle forestillinger om mennesker, før vi møder dem. Det første møde med din terapeut kan gå på flere måder. Måske gik du derfra med en følelse af svigt, eller måske er du ikke helt sikker på, om din terapeut er det rigtige match til dig. Uanset hvordan du har det, er det vigtigt at italesætte disse følelser overfor din terapeut. Hvorfor er det vigtigt? Forskning viser, at indikatoren for et vellykket terapiforløb er styrken af forholdet mellem klient og terapeut. At opbygge et forhold tager tid, og som de fleste forhold kræver det ærlighed og hårdt arbejde. At dele dine følelser vil sandsynligvis styrke dit forhold og terapiforløbet.

2) Del dine forventninger og mål for terapiforløbet

Hvad håber du på at få ud af terapiforløbet? Hvilken rolle forventer du, at din terapeut spiller? Disse spørgsmål er vigtige at stille sig selv og dele med sin terapeut, fordi de hjælper med at bringe ubevidste ønsker, behov og forestillinger, som du måtte have, frem i lyset. Du vil muligvis have din terapeut til at læse dine tanker og bliver frustreret, når du indser, at du skal udføre arbejdet med at dele dine tanker. Måske forventer du at føle dig bedre efter hver session. Eller måske tror du ikke på, at nogen virkelig kan hjælpe dig. Alle disse tanker og følelser vil spille en rolle i løbet af din terapi. At have forventninger er en del af at være menneske. Det er afgørende at italesætte disse følelser og tanker, fordi de er til stede i dig og i relationen med din terapeut.

3) Gå kontinuerligt i terapi

Det tager tid at åbne op og arbejde med sig selv. Terapi kan fremkalde ubehagelige følelser, hvorfor det måske kan føles fristende at springe over en session, når du har en dejlig uge. Mangel på kontinuitet og pauser i  terapiforløbet kan dog gøre det vanskeligt at komme fremad og dybere ned i dit ubevidste sind. Tænk på lagene af et løg som en analogi til terapiforløbet. Hver uge udforsker du og din terapeut et lag. Nogle gange bruger du uger på at se på det samme lag. Målet er at komme til kernen – grundårsagen til dine symptomer/problemer. Jo længere pause der er mellem sessioner, desto sværere er det at komme til bunds i dine problemer.

4) Tal så frit som muligt

Dette er vigtigt, fordi dine associationer og tanker fortæller om de måder, hvorpå du fortolker situationer. At tale frit skaber plads til at afdække ubevidste tanker, følelser og adfærd, der kan være roden til et mønster, der måske skaber problemer for dig. Dette er svært, fordi det kræver ærlighed. Det indebærer, at du skal imødekomme og være åben overfor de tanker, som du minimerer, fordi de fx udløser følelser af skam, afhængighed, misundelse, vrede osv. Det handler om at ”eje” følelserne, selvom de kan virke fjollede eller pinlige. Jo mere åben og ærlig du er om dine tanker og følelser, desto dybere kan du og din terapeut udforske dine problemer eller udfordringer, hvilket kan være begyndelsen på en forandring.

5) Vær nysgerrig

I terapi udforskes dit sind og din indre verden. Processen kan være ubehagelig, fordi du lærer om dele af dig selv, som du måske ikke kan lide. Du har sandsynligvis kategoriseret disse dele af dig selv som “gode” eller “dårlige”. Nysgerrighed giver dig mulighed for at se på dig selv på en medfølende, ikke-fordømmende måde, så du ikke behøver at afskære aspekter af dig selv, som du skammer dig over. Du og din terapeut kan udforske disse dele af dig og bruge dem til at forstå tidlige livserfaringer.

How can I evaluate whether therapy is working?

Virkning af psykoterapi kan vurderes på flere måder. Klienten kan selv opleve at få det bedre som følge af terapien, ligesom den enkelte terapeut kan følge udviklingen hos sin klient. Men når man skal sige noget objektivt om effekten af psykoterapi, så er det forskningen, man skal vende sig hen mod.

Det er ikke metoden der er afgørende for om terapi virker. Det er der almindelig enighed om blandt forskere i dag. Det der afgør om terapien fører til et godt resultat, er ikke hvilken metode der er tale om. Hvis nogen hævder at en bestemt metode , psykodynamisk terapi eller kognitiv terapi eller andet,  er alle andre metoder overlegen, er der tale om forsøg på markedsføring, ikke om solid viden, opnået gennem videnskabelige undersøgelser.

Who is eligible for therapy ?

Der er forskellige måder at få tilskud til psykologbehandling via offentlige og private ordninger. Vær opmærksom på, at der er regler for hvilken behandling, hvilken behandler og hvor længe du kan modtage behandling i forbindelse med de forskellige tilskudsordninger.

Du kan få tilskud til psykologbehandling fra det offentlige, hvis du får en henvisning fra din læge.

Med en henvisning fra din læge kan du få tilskud til psykologbehandling hos en psykolog med ydernummer. Ordningen gælder både voksne og børn. Lægen kan give dig en henvisning, hvis lægen vurderer, at du befinder dig i en krise, som er udløst af en særlig situation, der berettiger dig til tilskud Se de tilskudsberettigede situationer på sundhed.dk

Sørg for at kontakte lægen så hurtigt, som det er muligt. Der kan være en tidsbegrænsning (6-12 måneder) på hvor længe, ​​man er berettiget til tilskud. Kommuner kan i nogle tilfælde give hjælp til flere samtaleforløb med fuld eller delvis offentlig betaling. Tal med din læge om det, hvis det bliver aktuelt.

Du kan som udgangspunkt få tilskud på op til 12 konsultationer, og du har efter muligheden for at blive genvist. Ved behandling for let til moderat angst og depression har du mulighed for at blive genhenvist til yderligere 12 konsultationer. Det er muligt at skifte psykolog undervejs i forløbet.

Why go to a therapist?
Der er mange forskellige grunde til at gå i terapi. Uanset grunden er det et sundhedstegn, at man ønsker at arbejde med sig selv med en fortrolig ved sin side.

Måske har du pludselig oplevet noget, der giver dig akut brug for hjælp, til at komme igennem, sorg, stress, bekymring, fyring, ensomhed, tristhed. Måske er du belastet af hele tiden at skulle navigere i de dilemmaer din studiesituation eller familiesituation stiller dig overfor, eller måske har du i en længere periode:

  • følt at du ikke trives
  • følt dig utilstrækkelig
  • følt dig energiforladt
  • følt dig ude af balance
  • haft uhensigtsmæssige mønstre eller reaktioner du ønsker at ændre på

Det kan også være, at du trives i din hverdag og simpelthen har energi på at dykke ned på ‘makronbunden’ med en kompetent guide ved din side for at lære dig selv bedre at kende, for at kunne udfolde dit potentiale endnu bedre eller for at skabe mere glæde i dit liv og dybde i dine relationer.

Som klient er du eksperten i dig og din livsverden, og som din terapeut hjælper jeg dig med at undersøge dine mønstre og reaktioner, med at lære dine følelser bedre at kende, med at komme bagom hvad der sker i forskellige situationer og med at få indsigt i, hvordan du kan skabe de ændringer, du længes efter.

When are sessions available?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Do you work in languages aside from English?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Contact